Velg en side

Vi blir stadig mer aktive, og det er slett ikke uvanlig å ønske å ta med sykkelen på ferie. Norge byr på massevis av fine sykkelveier og stier, og få ting er vel bedre enn å nyte den friske luften fra sykkelsetet. Det er selvsagt med fordelaktig både helse- og miljømessig å la bilen stå, og sykle hele veien til destinasjonen, men i vårt langstrakte land viser dette ofte seg å være umulig. Derfor er det nødvendig å ha en måte for å frakte sykkelen på. Det finnes generelt sett to forskjellige typer sykkelstativer til bil, nemlig med takfeste og tilhengerfeste. Uansett hva slags sykkelstativ du velger må du sørge for å følge alle lover og regler, slik at både du og andre bilister i trafikken er sikret en trygg og behagelig tur.

Tilhengerstativ

Den vanligste metoden å frakte sykkelen på er med et tilhengerstativ. Dette krever naturlig nok at bilen har et tilhengerfeste, der stativet festes. Det finnes flere forskjellige tilhengerstativer for sykkel, så du må sørge for å kjøpe et som tåler belastningen og størrelsen på syklene du skal frakte. Slike stativer dekker normalt til bilskiltene, og i enkelte tilfeller også lysene, og det er da påbudt å benytte egne lys og skilt på stativet. Alt av løst utstyr, som kurver, pumper og barneseter, må fjernes, og det anbefales dessuten at du unngår å dekke til syklene for å redusere luftmotstanden mest mulig. Sjekk at syklene sikker godt fast, både før og under kjøreturen. Husk at kjøreegenskapene endrer seg på grunn av den ekstra belastningen på tilhengerfestet.

Takstativ

Hvis du ikke har tilhengerfeste, er det mulig å feste sykkelstativet i takskinnene på bilen. En bøyle låser sykkelen fast i stående stilling, og du slipper å tenke på at bilskiltet og lysene blir tildekket. Det er imidlertid helt essensielt å montere stativet riktig, da det utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko å kjøre med last på taket. Alle løse deler, som pumper og kurver, må fjernes før du begynner å kjøre, og det er dessuten nødvendig å stoppe underveis for å sjekke at alt er i orden. Luftmotstanden øker betydelig med slik last på taket, så det er normalt nødvendig å redusere hastigheten. Husk også at bilens høyde økes betydelig hvis du kjører med sykler på taket. Dette kan bli skjebnesvangert ved kjøring gjennom under broer og lignende.