Velg en side

Har du tidigare hört talas om SMS-lån? Eller är detta ett begrepp som är nytt för dig? Oavsett vilket kan detta vara en intressant artikel för dig. I denna ska vi nämligen gå igenom allt som har med SMS-lån att göra. Det handlar bland annat om vad ett SMS-lån är för något, vad som kännetecknar ett sådant lån, var de har fått sitt namn från, samt deras för- och nackdelar.

Vad är ett SMS-lån?

Ett SMS-lån är en typ av snabblån som du kan ansöka om på nätet. Det är lån som i de flesta fall erbjuds av andra långivare än de traditionella bankerna.

Vad kännetecknar ett SMS-lån?

Ett SMS-lån kännetecknas av en mängd olika faktorer. Först och främst är de i de flesta fall lån på mindre summor pengar. Det kan till exempel handla om lån med en lägsta möjlig lånesumma på 1000 kr, och en högsta på 30- eller 50 000 kr. Det betyder att de lämpar sig väl för dig som behöver ta ett lån som inte uppgår till några större summor pengar.

Skälet till att du kan behöva ta ett sådant lån kan förstås variera kraftigt från fall till fall. Det kan handla om allt från att du behöver pengar till en elcykel, något som kan vara en bra idé att satsa på eftersom det bidrar till ett bättre klimat, till att du behöver köpa en dator, en telefon, åka på semester till Danmark, eller vad det än handlar om.

SMS lån snabbt är en annan sak som kännetecknar dessa lån. Med detta menar vi att allt som har med SMS-lån att göra går snabbt, åtminstone i majoriteten av fall. Bland annat går det snabbt att ansöka om ett SMS-lån. Det gör du snabbt och smidigt på hemsidan som tillhör den långivare du vill låna från.

När du väl har ansökt om ett SMS-lån kommer du inte heller att behöva vänta länge på att få ett svar på om din ansökan beviljats eller inte. Exakt hur lång tid det tar beror på vilken långivare det handlar om. Du kan dock förvänta dig ett svar inom 24 timmar från och med det att du ansökt, i alla fall så länge det inte rör sig om en långivare som inte är tillgänglig på helger för dig som gör din ansökan just under en helg. Detta är det dock många långivare som är när det kommer till SMS-lån, alltså tillgängliga på helger, och i många fall går det betydligt snabbare än 24 timmar att få ett svar på din ansökan.

Blir din ansökan beviljad? Då går det också snabbt att få in dina pengar på ditt konto. Precis som när det gäller svaret på din ansökan kan du i majoriteten av fall räkna med att pengarna kommer att komma in på ditt konto inom 24 timmar, ofta snabbare än så. Detta beror förstås på vilken långivare du väljer att låna av, men också på vilken bank du har. SMS-lån lämpar sig med andra ord utmärkt för dig som behöver pengar snabbt, åtminstone så länge det inte rör sig om en alltför stor summa.

Har du betalningsanmärkningar?

Är du en person som har betalningsanmärkningar? Vill du ändå kunna låna pengar? Då kan SMS-lån vara precis den typ av lån du bör satsa på. Anledningen till det är att SMS-lån i många fall även är tillgängliga för dig med betalningsanmärkningar.

Med detta sagt menar vi inte att det är en bra idé att ta ytterligare lån om det är så att du har betalningsanmärkningar. Detta är åtminstone fallet om de lån som resulterat i att du fått en eller flera betalningsanmärkningar fortfarande inte är betalda. En betalningsanmärkning kan dock finnas kvar i ditt register i upp till tre år. Det kan därför mycket väl vara så att det eller de lån som resulterade i att du fick en eller flera betalningsanmärkningar redan är återbetalda. I detta fall kan det passa dig bättre att ta ett SMS-lån. Är det så att du har betalningsanmärkningar och redan betalat av dina lån? Då kan ett SMS-lån alltså vara en bra lösning.

Kreditupplysningar för SMS-lån

Oavsett vilken typ av lån det handlar om kommer det alltid att behöva göras en kreditupplysning på ditt namn. SMS-lån skiljer sig dock från de flesta övriga typer av lån när det kommer till den aktör som utför kreditupplysningen. I de flesta fall utförs en kreditupplysning i Sverige nämligen av Upplysningscentralen, eller UC som det brukar förkortas. UC är helt enkelt det största och populäraste kreditupplysningsföretaget i Sverige.

Hur som helst, det finns en nackdel med UC, och det är att kreditupplysningar som görs av de kan påverka din kreditvärdighet på ett negativt sätt. Detta är framför allt fallet om det görs flera kreditupplysningar på ditt namn med UC. Då kan det få allvarligt negativa konsekvenser för din kreditpoäng.

De flesta långivare som erbjuder SMS-lån använder sig dock alltså av andra aktörer än just UC när de gör sina kreditupplysningar. Detta är en fördel eftersom kreditupplysningar med dessa aktörer inte har en negativ inverkan på din kreditvärdighet. Det är framför allt bra för dig som tänkt ansöka om flera olika SMS-lån.

Finn bästa möjliga SMS-lån med hjälp av en låneförmedlare

Oavsett om det handlar om SMS-lån eller någon annan typ av lån är det alltid en bra idé att jämföra olika låneerbjudanden innan du bestämmer dig för vilket du ska satsa på. Du bör med andra ord inte satsa på första bästa låneerbjudande som du får.

Att sitta och jämföra olika lån kan dock vara en mycket tidskrävande process. Det är just därför som det kan vara en bra idé att använda sig av en låneförmedlare. En låneförmedlare samlar nämligen flera olika långivare på en och samma plats. Genom att göra en enda ansökan kan du därför få låneerbjudanden från flera olika långivare. Det sparar du både tid på samtidigt som det ger dig så stora chanser som möjligt att hitta bästa möjliga SMS-lån. Använd dig med fördel därför gärna av en sådan.

Allt är inte guld och gröna skogar när det kommer till SMS-lån

Hittills i vår artikel har vi mest fokuserat på det som är bra med SMS-lån, alltså fördelarna. Det är dock viktigt att poängtera att allt inte är guld och gröna skogar när det kommer till denna typ av lån. Med andra ord finns det även nackdelar med SMS-lån, och dessa ska vi nu undersöka lite närmare.

En av nackdelarna med SMS-lån är att de brukar ha en hög ränta. Det är helt enkelt priset du får betala för alla de fördelar som är associerade med dessa lån. Innan du bestämmer dig för att ta ett SMS-lån, ta dig därför en ordentlig funderare över ifall det verkligen är nödvändigt att ta ett lån av denna typ eller inte. På grund av deras höga ränta har SMS-lån nämligen en tendens att bli dyra historier. Med detta sagt är det väldigt få lån som helt saknar ränta och andra avgifter, och du bör därför aldrig låna pengar utan att ha tänkt igenom det hela noggrant först oavsett vilken typ av lån det gäller. Du bör dock fundera lite extra mycket när det kommer till just SMS-lån, detta eftersom de alltså kännetecknas av en ränta som är högre än vad som är fallet när det kommer till de flesta andra typer av lån.

En annan nackdel med SMS-lån är att de brukar ha en väldigt kort återbetalningsperiod. I många fall kan denna ligga på så lite som 30 dagar. Om du bestämmer dig för att ta ett SMS-lån och har bra skäl till att göra det, gör det därför bara i de fall då du är fullständigt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka lånet inom den återbetalningsperiod som gäller. Gör du inte det kan det i värsta fall nämligen resultera i betalningsanmärkningar och andra ekonomiska svårigheter.

Varför kallas det för SMS-lån?

En vanligt förekommande fråga när det gäller SMS-lån handlar om varför de kallas för just SMS-lån. Behöver man ansöka om ett sådant genom att skicka ett SMS, eller var kommer namnet från? Svaret på denna fråga är att man inte längre använder sig av SMS för att ansöka om sådana lån, men att man till en början gjorde det då dessa lån först började dyka upp här i Sverige. Det gjorde de för övrigt runt 2006. Trots att du alltså inte längre ansöker om dessa lån genom att skicka ett SMS-lever namnet ”SMS-lån” kvar. Numera ansöker du istället om ett SMS-lån på nätet.