Velg en side

El-syklister farter som regel rundt med et bredt smil om munnen, og med en liten humle som sykkelklokke kan du lokke frem smilet også hos de som synes dette er juks . Foto: Siri Torset

El-sykkelen har kommet for å bli, til ergrelse for noen, men til glede for desto flere rundt i det kronglete og bakkete landet vårt. Mange rynket på nesen og mente el-syklister var juksemakere da de første utgavene begynte å gjøre seg synlige i trafikkbildet. Men fra å være sykkelverdenens «sorte får» har den blitt stadig mer akseptert.

Positiv helseeffekt

Nå er det nemlig forsket på helseeffekten ved bruk av el-sykkel kontra vanlig sykkel, og det viser seg at for eksempel oksygenopptaket hos en syklist på el-sykkel ikke er så mye lavere enn hos en syklist med vanlig tråsykkel (hhv brukes 51 og 58 prosent av lungekapasiteten), og at man har 8.5 ganger høyere aktivitetsnivå når man sykler på el-sykkel enn når man hviler, mens tilsvarende målinger for tråsykkel er 10.9. Og det er gode nyheter for de mange av oss som liker å bruke batteridrevet sykkel opp og ned bratte bakker rundt om i landet!

Sykkelsportens økte popularitet

Sykkelsporten er stor internasjonalt, og har blitt stadig mer populær i Norge de siste par tiårene. På grunn av prestasjonene til idrettsutøvere som Thor Hushovd og Alexander Kristoff, som opp gjennom årene har fått sin plass i verdenstoppen, har Tour de France har blitt ett av de mest populære programmene å se på i sommermånedene. Som en følge av det er det mange online casino som tilbyr å tippe på sykkelsport på oddsen, i tillegg til spilleautomater og poker. Den økte populariteten til idrettsgrenen smitter også over på sykling som mosjonsidrett, og  Norge har også kommet etter andre land som sykkelnasjon – og salg av både tråsykler og el-sykler har gått kraftig opp.

Mer mosjon og bedre helse

Uansett om du bruker el-sykkelen som et rent transportmiddel eller til rekreasjon, får du en god gevinst med tanke på mosjon. Dette resultatet forbauset forskerne, som hadde forventet betraktelig mindre effekt hos el-syklistene enn hos de på tråsykkel etter gjennomførte forsøk. Når du får litt hjelp opp de bratteste bakkene blir også terskelen for å sette seg på setet lavere enn uten den hjelpen. Mange har latt tråsykkelen stå i flere år, men kommer seg opp på sykkelen igjen etter å ha anskaffet en elektrisk utgave. Slik kommer flere seg faktisk ut og får beveget seg i frisk luft, noe som er utelukkende positivt for både en selv og folkehelsa.

El-sykkelen kan gi deg noen gylne øyeblikk du kanskje ikke ville ha fått uten.
Foto: pixabay.com

Miljøvennlig og praktisk transportmiddel året rundt

Å sykle med litt hjelp er fantastisk måte å utforske nærmiljøet på, og nå erstatter også mange bilen med el-sykkel som transportmiddel til og fra jobb. Da er du ikke nødvendigvis gjennomvåt av svette og må sette av tid til en dusj når du kommer frem til arbeidsplassen. På strekninger der bilister plages av trafikk-kork i rushtiden, kan du til og med komme deg raskere til og fra jobb med el-sykkel enn med bil – vinter som sommer. Gode piggdekk gjør at føret sjelden er en hindring for å velge sykkelen, og bare du kler deg godt virker det veldig forfriskende for den morgentrette med litt kald luft i ansiktet på veg til jobb eller fritidsaktiviteter.  

Men sist men ikke minst er det mer miljøvennlig, så har du en negativ saldo på miljø-kontoen din, kan du fort rette opp balansen hvis du velger å sykle til og fra jobb.