Velg en side

Halvparten av alle nordmenn er positive til å ta i bruk elsykkel på sine hverdagsreiser. Det viser en ny undesøkelse fra Kantar TNS for medlemsorganisasjonen NAF. – Elsykkel er attraktivt fordi du kommer fra dør til dør uten å bli svett. Med en god elsykkel får du både fart og fleksibilitet, sier Janne Pedersen, senior forbrukerrådgiver i NAF.

For ett år siden svarte 35 prosent at elsykkel kan erstatte noen av reisemåtene de vanligvis bruker. Dette har nå økt til 49 prosent.  

Årets test viser at det er stor forskjell på rekkevidde, bremseeffekt og kjøreegenskaper blant pendlersyklene. (Foto: NAF)
Årets test viser at det er stor forskjell på rekkevidde, bremseeffekt og kjøreegenskaper blant pendlersyklene. (Foto: NAF)

Korona kan ha økt interessen 

– Det er klart at vårens situasjon der folk blir bedt om å ikke reise kollektiv, får mange til å tenke på hvilke alternativer de har. Med elsykkel virker avstandene kortere, du har full fleksibilitet, og du slipper stress med parkering, sier Pedersen.  

Med større interesse for elsykkel, er det også kommet mer å velge mellom på markedet. I år har NAF testet en rekke pendlersykler i prisklassen rundt 30 000 kroner.  

Testvinner har 170 kilometers rekkevidde 

Årets test viser at det er stor variasjon i rekkevidde, bremseeffekt og kjøreegenskaper blant pendlersyklene. Testen avslører også at det er stor forskjell i hvor mye support du får fra elmotoren.  

– En god pendlersykkel bør ha lang rekkevidde og være komfortabel å sykle på, sier Pedersen. -Men velg en sykkel tilpasset den reiseruten du vanligvis bruker. Tenk gjennom om du trenger mye «push» i bakkene, eller om det er rekkevidde som er alfa og omega, råder hun.  

Testvinneren HaibikeSduro Trekking 5.0 har det som trengs. Den scorer høyt på alle deler av testen og har best rekkevidde av alle syklene som er testet, i snitt 174 kilometer. Den har også gode kjøreegenskaper, lavt lydnivå fra drivverket og scorer godt på teknisk prestasjon.  

– Haibike er en sykkel med sterk motor og høy supportfaktor som egner seg godt til deg som trenger drahjelp i bakkene eller som skal trekke barn eller bagasje, sier Pedersen.  

Stor forskjell i hvor mye hjelp du får av sykkelen 

Testen viste også stor forskjell mellom syklene i såkalt supportfaktor (el-assistanse). Supportfaktor er kraften som motoren bidrar med i tillegg til den manuelle kraften syklisten legger på pedalene. Med god support får du bedre drahjelp i bakkene og mer «sprut» i sykkelen. Sykkelen Specialized har høyest supportfaktor med 3,2 som betyr at elmotoren kan legge til 3,2 ganger så mye energi til sykkelen som det syklisten gir når han eller hun tråkker til på pedalene. Testvinneren fra Haibike kom her på andreplass med support på 2,8. 

Denne gangen holder alle bremsene mål 

– I løpet av årene vi har testet elsykler, har vi sett en positiv utvikling i kvaliteten på bremsene, og alle syklene i årets test klarer den offisielle standarden, sier Pedersen.  

Det er likevel stor forskjell i kvalitet på bremsene; Sykkelen fra Cube har klart best bremseeffekt på tørt underlag, mens sykkelen fra Batavus som er testens taper, bare har halvparten så gode bremser som Cube.  

Hele årets test av pendlersykler finnes her: https://www.naf.no/forbrukertester/test-av-utstyr/test-av-elsykler-2020/ 

I 2019 var det rimelige elsykler vi testet: https://www.naf.no/forbrukertester/test-av-utstyr/test-av-elsykler-2019/ 

Befolkningsundersøkelse utført av TNS Kantar for NAF, april 2020:   
Kunne elsykkel erstattet noen av transportmidlene du bruker på dine hverdagsreiser?  
Ja 49 % 
Nei 45 % 
Vet ikke 6 % 
Tall fra NAFs trafikantbarometer 2019 (gjennomført i perioden januar-februar 2019)  
Kunne elsykkel erstattet noen av transportmidlene du bruker på dine hverdagsreiser?  
Ja 35 % 
Nei 59 % 
Vet ikke 5 %