Velg en side

Mange opplever å få slitasjeskader som for eksempel ødelagt menisk eller andre problemer som gjør at det kan være vanskelig å komme seg opp av sofaen. Har man problem med overvekt eller ryggsmerter, kan el-sykkel nemlig være den beste løsningen for dem som sliter. Med el-sykkel får man akkurat den belastningen man trenger for å komme i gang med mer aktivitet i hverdagen. Her skal vi se på flere måter man kan trene slik at man styrker muskulaturen og ikke bryter ned kroppen.

  1. Bakker med jevnt tråkk

Alle som sykler vet at bakketrening er supert for å øke kondisjonen og styrken i tråkket. Når man har en el-sykkel kan man i stedet passe på å få en jevn belastning slik at man får prøvd seg fram til hva man tåler. Ved å stille inn på en belastning som gir litt motstand, kan man variere med å stå og tråkke og sitte. Noen el-sykler varierer mellom turbo, sport, tour og eco. Turbo er den med mest motstand, mens eco er den som rekkevidden er lengst på og som da altså gir minst assistanse i tråkket. Det viktigste for dem som har dårlige knær er å ha et jevnt tråkk, mens de som har ryggproblemer kanskje skal fokusere på en rett holdning.

  1. Langkjøring

For mange som sykler vet at kroppen har godt av en langkjøring nå og da. På langkjøring kan tempoet være lavt, eller belastningen lav alt etter som. Velg seg ut en løype med litt variert terreng, så kan gjerne turen være mellom 100-150 kilometer.  Ved å stille inn på lav assistanse, vil også motoren klare en lengre tur. Noen el-sykler reklamerer med enda lenger rekkevidde, men for å være sikker bør ikke turen være lenger. Husk å ta en skikkelig god pause halvveis, gjerne ta med matpakke eller stopp ved en bensinstasjon og handle kaffe og varme boller.

  1. Intervalltrening

Dersom man sliter med dårlig helse eller skader, bør man være forsiktig med intervaller i starten. Men man kan ta intervaller som ikke er like intense og hvor man ikke trenger å ta ut mer enn det man klarer. Intervalltrening vil likevel gjøre at folk som har lav aktivitet eller nedsatt helsefunksjon, kan komme raskere i bedre form. Dessuten trenger man ikke å trene i mange timer med intervalltrening, noe som er perfekt for travle folk.

  1. Bruk el-sykkelen til jobben

Faste rutiner og daglig belastning er kanskje noe av det viktigste dersom man skal holde seg i form. De fleste som jobber eller går på skole kan derfor ha utbytte av å bruke el-sykkelen til dette formålet. Dette trenger ikke være en aktivitet men må bruke treningstøy til, men siden man er ute i frisk luft og holder kroppen i aktivitet, vil man forbedre helsa mye. Selv om man er avhengig av å ta ferge til jobb, kan man alltid ta med seg el-sykkelen gratis.

  1. Husk å ha det gøy

Man skal ikke tvinge seg ut på el-sykkel dersom man ikke liker det. Det er ikke alle som liker fart og moro, men heller har utbytte av å gjøre andre ting. Men på el-sykkelen kan man nyte den fantastiske naturen, bli kjent med andre og ha det gøy, enten det er på landeveien eller på stier i terrenget. Det er alltid viktig å ha det gøy når man er ute å trener.

Når man velger å bruke el-sykkel enten det er av restitusjonshensyn eller for å komme i form, er det viktig å gjøre seg kjent med den. Det er ikke helt det samme som å sykle på en vanlig sykkel. Man må bli vant til hvordan den responderer når man bremser og hvordan man stiller inn den. Setehøyde og styret er også viktige element å huske på. Når man endelig har blitt kjent med el-sykkelen, kan man ta den med på en lengre tur.