Velg en side

Er du klar for gode opplevelser på sykkelen? Bikepacking er unike opplevelser, enten alene eller sammen med andre.

Hva er bikepacking

Bikepacking er en sammensmeltning av mountainbiking, som foregår på en sykkel som er beregnet til å kjøre tekniske spor, og toursykling, som bringer en langt ut, på eventyr. dvs. at gjennom bikepacking kjører man der ute hvor syklingen er teknisk vanskelig, enten i form av mange høydemeter, lange distanser eller teknisk krevende spor. Og gjerne en kombinasjon av det hele. Man reiser dit en vanlig sykkel har problemer med å takle terrenget.

Ingen vet akkurat hvor og hvordan bikepacking oppsto. Det har vært flere bevegelser som er startet mer eller mindre samtidig. Og mange vil sikkert hevde at nettopp de startet fenomenet.

Faktum er at mye av utstyret i dag opprinnelig er inspirert av gamle dagers setup på militærets sykler. Så hvem startet når? Det er vanskelig å si.

Bikepacking startet kanskje på militærsykler som denne.

Bikepacking-ferie er i prinsippet et moderne ord for sykkelferie, som er litt mer offroad. Der en klassisk sykkelferie typisk foregår langs sykkelstier så er bikepacking mer offroad, og ute i naturen. Bikepacking kan være alt fra å sykle ut og ta en enkelt overnatting i et shelter, til å reise på flere måneders ekspedisjon gjennom Europa, eller tvers over USA.

Man kan si at bikepacking er offroadsyklenes svar på backpacking. Definisjonen av bikepacking er at man sykler ut i «ødemarken» uten support, og bare med det mest nødvendige på sykkelen, slik at man skal kunne greie seg selv i lengre tid.

Hvilke utstyr kreves
Vi anbefaler at du tar utgangspunkt i det utstyret du har. Det er ikke sikkert det er det optimale utstyret, men alt etter det ambisjonene dine er så kan det godt være riktignok til en start. Har du planer om en lengre tur så anbefaler vi at du lager en «testtur», hvor du pakker alt utstyret ditt, og reiser avsted en dag eller to. Det gir deg en fornemmelse av hva det krever av deg, å sykle med mange kilo oppakning, og du finner ut om utstyret er pakket korrekt. F.eks. at det du skal bruke i løpet av dagen er lett tilgjengelig og ikke ligger nederst i vesken.

Slik pakker du sykkelen din:

Den beste sykkelen til bikepacking?
Du skal selvfølgelig bruke riktig sykkel, og her er det noen typer sykler bedre en andre. Men igjen skal du ta utgangspunkt i behovet ditt. Skal du på en kort 3-dagers tur, så er det ingen grunn til å investere i f.eks. en gravelbike. Her vil du typisk kunne bruke en hvilken som helst offroadsykkel. Men ta utgangspunkt i det du har til rådighet. Skal du på kort tur på grusveier og små stier, så kan en hvilken som helst offroadsykkel i prinsippet gjøre nytten. Her gjelder det bare å sikre seg at utstyret er gitt service, smurt, justert og klargjort innen avgang. Du kan eventuelt investere i et par nye dekk, som matcher det underlag på den ruten du har planlagt.

Test først den sykkelen du har

Det viktigste er at du sitter godt på sykkelen, og at den er satt opp 100% riktig, da du skal sitte på den i mange timer. Er du ikke typen som skrur selv, så får den lokale sykkelmekanikeren til å gå over sykkelen, slik at du ikke drar avsted med halv defekte bremser, slakk i kjedet, slitte kabler osv. Det er mye bedre å få alt det fikset innen avgang, i stedet for å stå ute midt ute i ingenting og ha en defekt sykkel.

Den beste sykkelen til bikepacking, er den sykkelen du føler deg godt på, og som er i forsvarlig stand, og har plass til de veskene og den bagasjen du skal ha med.