Velg en side

Virtuelle sykkelritt viser seg å være like tøffe som landeveisritt som Tour de France, ifølge profesjonelle syklister og en ledende sportsdataanalytiker.

Ritt på virtuelle plattformer Zwift og ROUVY har fylt tomrommet etter kansellerte sykkelritt de siste ukene, hvor store navn som Chris Froome og den olympiske mesteren Greg Van Avermaet har deltatt. En rekke arrangementer har gått av stabelen, som Digital Swiss 5, Zwift Tour for All og Team INEOS eRace på Zwift.

  • Virtuelle sykkelritt blir arrangert som erstatning for landeveisritt
  • Store navn som Chris Froome har deltatt
  • Sykkeldataekspert sier at virtuelle ritt viser seg å være like tøffe som de klassiske rittene

Sammen med et panel av sykkeleksperter har den profesjonelle sykkeltreneren, og dataanalytikeren, Philipp Diegner – som jevnlig analyserer UCI WorldTour-ritt – har samlet inn offentlig tilgjengelig resultatdata fra over 200 økter fra proffsyklister i virtuelle ritt.

Selv om virtuelle ritt er opptil seks ganger kortere enn vanlige landeveisritt, sier Diegner at de har vist seg å være like tøffe og at noen av proffene har blitt overrasket. «Rittene er korte og veldig intense,» forklarte han. «Det er 45-90 minutter med sykling i stedet for 3-6 timer. Konsekvensen for syklistene er at det ikke er noen muligheter til å spare opp energi på samme måte som i landeveisritt, så det kreves en forlenget, maksimal innsats som presser dem til sine fysiske grenser.»

«Proffene er ikke nødvendigvis vant til dette, og det kan være et sjokk for systemet. Virtuelle ritt er like tungt som landeveisritt; det er bare det at utholdenhet er av avgjørende betydning i landeveisritt, mens virtuelle ritt er en time med pur, intens lidelse.»

Proffsyklisten Chris Hamilton, som sykler for Team Sunweb, sa det samme som Diegner da han beskrev et virtuelt ritt som «det tyngste jeg noen gang har gjort».

Hamilton ble skikkelig sliten…

Mange nordmenn elsker å følge med på Tour de France om sommeren, og særlig hvis norske syklister deltar med en reell vinnersjanse. Mange satser også penger på at sine favoritter skal stikke av med en etappeseier eller to, men det gjenstår å se om det å satse penger på virtuelle sykkelritt vil bli et like populært pengespill på nett.

Diegner valgte ut de følgende 10 innsatsene som de mest imponerende har han sett i virtuelle ritt fram til i dag.

RytterLagLøpTidHastighet (snitt km/t)Kraft (snitt watt)W/kg (snitt)Kilde
Chris HamiltonTeam SunwebDigital Swiss 5 Race 501:00:1337.73936.05Strava
Filippo GannaTeam INEOSDigital Swiss 5 Race 200:55:1748.74635.51Strava
James PiccoliIsrael Start-Up NationZwift Tour for All Stage 301:41:5642.73355.2Zwift Companion
Louis MeintjesNTT Pro CyclingZwift Tour for All Stage 501:23:4033.33235.7Zwift Companion
Stefan De BodNTT Pro CyclingZwift Tour for All Stage 501:23:4933.33575.4Zwift Companion
Nicolas RocheTeam SunwebDigital Swiss 5 Race 301:12:1127.93915.51Strava
Pello BilbaoBahrain – McLarenZwift Tour for All Stage 301:42:3942.43305.5Zwift Companion
Rohan DennisTeam INEOSTeam INEOS eRace på Zwift00:58:0129.23735.18Zwift Companion
Tobias LudvigssonGroupama – FDJDigital Swiss 5 Race 400:48:00464285.63Strava
Nicolas RocheTeam SunwebDigital Swiss 5 Race 300:54:1729.43975.59Strava 

Watt per kilo anses som det mest nøyaktige barometeret for innsats innen proffsykling. Det beregner gjennomsnittskraften en syklist produserer i løpet av en tidsperiode, og deler det på deres vekt i kilo. For å vinne de tøffeste landeveisrittene kreves det som regel at vinneren produserer rundt 4 w/kg i snitt i fem timer. I virtuelle ritt har vinnerne ligget på rundt 6 w/kg for mellom 60 minutter og 105 minutter.

Diegner sier følgende om listen sin:

«Chris Hamilton kom kun på fjerdeplass i ritt 5 av Digital Swiss 5, men syklet i en time med 6,05 w/kg, noe som er verdensklasse. Han syklet de siste 12 minuttene på 6,58 w/kg, noe som ville vunnet ham de fleste fjelletappene i WorldTour.»

“James Piccolis seier på tredje etappe i Zwift Tour for All var av lignende karakter. Han syklet i en og en halv time med over 5 w/kg, og tok så enda mer i og syklet de siste seks minuttene og 25 sekundene på 6,46 w/kg. Det er tall amatørsyklistene på Zwift ikke kan drømme om engang.»

En lærepenge å ta med seg fra analysen var at syklistene som er dyktigst i landeveisritt, som Froome og Tour de France-vinneren fra i fjor, Egan Bernal, ikke nødvendigvis var så effektive i virtuelle ritt.

Diegner tror dette skyldes at landeveisrytterne ikke klarte å tilpasse seg nyansene i virtuelle ritt like godt som andre, men forventer at de vil begynne å gjenskape suksessen fra den ekte verden i virtuelle ritt etter hvert.

«Se på Egan Bernal i Team INEOS eRace på Zwift» la Diegner til. «Han var ikke konkurransedyktig. Det kan være fordi han ikke satset alt og bare tok det som en treningsøkt. Når en syklist av hans kaliber blir vant til intensiteten vil han begynne å vinne, akkurat som han gjør på veien.»

«Det er det samme med sprinter. Noen som Peter Sagan (tre ganger verdensmester) får kanskje ikke virtuelle ritt til i starten, men når han lærer når og hvordan bruke kraften sin, vil han begynne å vinne like hyppig som han gjør på veien. Å vite når man skal begynne å spurte og hvordan nå maks kraft i virtuelle ritt er en ferdighet som man må lære seg.»